MUSEUS DE MEQUINENSA

Els Museus de Mequinensa es troben situats al Grup Escolar “María Quintana”, un dels pocs edificis del Poble Vell que encara resta en peu. Estan formats pel Museu de la Mina, el Museu d’Història de Mequinensa i el Museu del Passat Prehistòric. Els Museus de Mequinensa organitzen també diferents activitats educatives durant tot l’any. Podeu trobar més informació sobre els Museus de Mequinensa al següent enllaç.

Museu de la Mina


"Veies eixir els miners amb el cansament als ossos, carregats amb pics i pales i carburs, d’aquella fosca tràquea d’on semblava que t’arribés un baf de sang, gorgolls d’aigües perdudes i el gemec de la terra llepant-se les ferides."Jesús Moncada
L'ull esquerre de Tomàs d'Atura

Al Museu de la Mina de Mequinensa hi trobareu una galeria minera de més de 1000 metres de recorregut interior sota la serralada del Castell de Mequinensa. Un espai museístic únic on es poden descobrir de primera mà els mètodes d’extracció del carbó a Mequinensa des de 1850, les condicions de treball dels miners i moltes curiositats sobre el carbó de Mequinensa. Una experiència immersiva que permet als visitants convertir-se en autèntics miners del carbó!

Museu d’Història de Mequinensa


"El poble patia, des de feia molts anys, d’una mala ferida. Gent forastera, arribada de tot arreu, construïa una presa per tallar el riu; volien dominar-lo, lligar-lo per fer electricitat, i l’aigua de l’embassament havia de colgar el poble i l’enterraria per sempre més."Jesús Moncada
Històries de la mà esquerra

Al Museu d’Història de Mequinensa us espera un apassionant viatge per la Història, des dels primers assentaments humans fins a l’actual i moderna Mequinensa. Descobreix com l’aigua ha marcat el passat i el present de Mequinensa al llarg del segles. Descobreix l’Octogesa romana, la Miknasa musulmana, la Mequinensa medieval, reviu setges i batalles al Castell i deixat seduïr per l’Espai Moncada, un lloc dedicat a l’escriptor mequinensà més universal on s’hi pot descobrir la seva vessant literària, fotogràfica i pictòrica.

Museu del Passat Prehistòric


I al Museu del Passat Prehistòric us podeu convertir en autèntics arqueòlegs coneixent més de 50 jaciments arqueològics trobats al voltant de la localitat. Un gran espai expositiu amb reproduccions per descobrir com vivíen els primers pobladors, com eren els seus rituals, la seva economia o la seva cultura.